Добрива – той ресурс для вирощування сільськогосподарських культур, який можна придбати й завчасно. А от впевнитися в їх якості варто відразу, оскільки ринок зараз буквально переповнений фасильфікатом та неякісною продукцією, яка може не просто не спрацювати, а й нашкодити посівам.
Про це повідомляють експерти «Інституту здоров’я рослин».
«Застосування добрив – доволі затратна частина виробництва сільгосппродукції, тому необхідно бути певним, яку діючу речовину ви вносите, і чи відповідає її кількість зазначеній на етикетці – щоб не вийшло так, що замість повноцінної поживи ви «підживите» свої поля неякісним продуктом або, що гірше, невідомо чим», – радить керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй.
Дати 100 % гарантію якості придбаних добрив, на думку вченого, може лише дослідження в лабораторних умовах.
«Ми проводимо дослідження мінеральних та органічних добрив на цілий спектр різноманітних показників – вміст діючої речовини, вологу, густину, лужність, рН, азот тощо. Для досліджень використовується сучасне обладнання від світових виробників, застосовуються якісні і кількісні аналітичні, фізико-хімічні методи та атомно-емісійний спектральний аналіз. Крім того, ми надаємо замовникові протокол досліджень, в якому зазначається вміст діючої речовини в добриві, та чи відповідає він вмісту, заявленому у сертифікаті. Таким чином, аграрій може бути певним, що придбав якісні добрива, і без сумніву застосовувати їх на своїх полях», – розповідає Володимир.
В «Інституті здоров’я рослин» також є можливість отримати рекомендації щодо застосування досліджених добрив із урахуванням особливостей господарства, як от: показники ґрунту, сортові особливості вирощуваних культур, інформація про попередників тощо. Це дає можливість оптимізувати процеси живлення рослин та витрати на них.