В Україні розпочався сезон молодої картоплі. Вона з’явилася і на полицях супермаркетів, і на ятках на ринках, проте більшість її ввезена з-за кордону. Імпортна картопля у супермаркетах коштує у середньому близько 20 гривень. Натомість овоч, вирощений в Україні, значно дорожчий.
«Українська молода картопля сьогодні, як правило, дорога. Вона буде коштувати десь 80-85 гривень за кілограм. Овочі вирощені в парникових умовах, а тому зовсім інакша собівартість», – пояснив економіст Олег Пензин.
Саме тому ринок заполонив імпорт, бо це вигідніше. Везуть молоду картоплю з Єгипту або Ізраїлю. Така ситуація традиційна для цієї пори, каже Пензин. Коли з’явиться більше української картоплі вже з відкритого грунту, то імпорт зникне.
Утім, цього року це станеться значно пізніше. Усе через холод і забагато дощу, розповів агроном Олег Тарасенко.
«Раніше ми починали споживати вже на травневі свята, але цього року це буде кінець травня», – каже він і додає, що цьогорічний картопляний врожай через погодні умови буде гірший, ніж торік.
За його словами, площі засіву картоплі цього року збільшили. На півдні країни приблизно удвічі. Тому суттєвого дефіциту не буде. Ціни прогнозує на рівні минулорічних.