Ключовою умовою для нормальної перезимівлі рослин озимого ріпаку є добрий розвиток розетки (діаметр 20–30 см) при товщині кореневої шийки 8–12 мм, що дає змогу витримувати температури до мінус 15–18°С. За морозостійкістю практики прирівнюють ріпак до ячменю. Проте, важливою умовою для отримання оптимально розвинутих рослин перед входженням у зиму є строк сівби та інтенсивність росту висіяних сортів і гібридів. Для формування таких рослин сума ефективних температур (понад 5°С) від сходів до входження в зиму має становити 650–800°С (50-60 днів активної вегетації).

Однак, враховуючи лімітуючий фактор оптимального розвитку рослин ріпаку – відсутність продуктивної вологи у верхні шарах ґрунту, у виробників виникає цілком резонне запитання – чи доцільно вносити регулятори росту на посівах ріпаку в умовах гострого дефіциту вологи.

Якщо посів проводився за надранніх та ранніх строків сівби (до 5 серпня), на рослинах маємо більше чотирьох листків, діаметр кореневої шийки – понад 5 мм, листя має насичений темно­зелений і спостерігається змикання рядків, такі посіви в обов’язковому порядку обробляємо .

Враховуючи що маємо ще попереду місяць вегетації – жовтень, який за прогнозами очікується відносно теплим, та потребу у фунгіцидному захисті на зимовий період, рекомендую все таки провести обробку посівів у пізніші строки, навіть якщо рослина не утворила 4 –ох листків. Головна вимога – дотримання температурного режиму, не можна проводити регуляцію росту ріпаку під заморозки.

Пам’ятаємо, якість перезимівлі рослини, залежить не тільки від метеорологічних факторів, а й від догляду за посівами під час осінньої вегетації.

Читай нас також у Facebook та Instagram, поширюй новину на своїй сторінці.