Світова пандемія коронавірусної інфекції та заходи щодо боротьби з розповсюдженням захворювання призвели до скорочення експорту українського яблука на 38%. Про це повідомив голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крихта
За його словами, пандемія COVID-19 у світі та введення в Україні безпрецедентних карантинних заходів у вигляді закриття кордонів, масштабного обмеження автомобільного, повітряного та залізничного сполучення призвело до скорочення обсягів експорту та імпорту.
Крім того, у зв’язку зі скороченням обсягів поставок, значно зросли ставки на морські перевезення (мінімум на 40%, а іноді й вдвічі). Багато країн, у яких національна валюта девальвувала, зменшили імпортні закупівлі сільгосппродукції. Додатковий негатив несуть панічні настрої щодо вірусу, коли споживачі свідомо не купують певні продукти, тому це теж викликає тимчасове зниження цін і обсягів поставок.
«Найскладніша ситуація склалася під час експорту товарів з коротким терміном зберігання, зокрема фруктів, овочів, яєць тощо. Наприклад, Південно-Східної Азії довелося або обмежити або повністю припинити програми поставок українського яблука. Всі ці фактори призвели до найбільшого скорочення обсягів експорту яблука з України за останні п’ять років, що, за даними Української асоціації аграрного експорту, у першій половині сезону 2019-2020 становило 38%», – сказав він.
За словами Крихти, падіння експорту яблук почалося ще на початку сезону 2019-2020 роки, тобто до пандемії коронавірусу, але вона, безумовно, зіграла найважливішу роль в цій тенденції.
«Експорт Україною продукції АПК залежатиме від тривалості карантинних заходів в Україні та за кордоном, термінів подолання пандемії, відновлення логістичних ланцюжків і попиту. З часом, коли загальна ситуація стабілізується, попит на продукти харчування зросте, адже в імпортозалежних країнах запаси продовольства скоротяться», – додав експерт.