Зазначається, що в умовах атмосферної і ґрунтової посухи, зокрема цьогорічної аномально теплої зими, без сталого снігового покриву, інтенсивного підвищення температури повітря, а також слабкого зволоження ґрунту з осені і критичного вологозабезпечення навесні, та відсутності зімкнутого травостою — посилились руйнівні явища вітрової ерозії.

«Причиною вітрової ерозії, крім несприятливих кліматичних умов, є руйнування зернистої структури ґрунту внаслідок неправильного обробітку та відсутності надійного його захисту. В Україні найнебезпечніші щодо виникнення вітрової ерозії залишалися донедавна степові та деякі лісостепові регіони. У північних та північно-східних районах України пилові бурі трапляються один раз за 10 років. І вже нині це явище ми можемо спостерігати в окрім зазначених, і в центральних областях країни», — йдеться в повідомленні.

На думку науковців, причини цих ерозійних процесів не лише в несприятливих породних умовах, а й у знищенні в минулому ґрунто-закріплюючої рослинності, руйнуванні структури ґрунтів, зменшенні загальної лісистості, недотримання технології обробітку ґрунту та перехід на монокультури. І це, на превеликий жаль, стає дедалі частішим явищем.

Ще однією з причин пилової бурі, є проблема занедбання полезахисних насаджень. Наразі, майже повсюди лісосмуги стають місцями самовільного скидання сміття, потерпають від випалювання стерні на прилеглих полях та умисного вирубування дерев. Для України ця проблема дуже актуальна в усіх областях. Щоб уникнути такого розвитку подій потрібно розвивати мережу лісосмуг, насаджувати нові лісові масиви